top of page

Genåbning af musiklivet kræver fortsat kompensation


DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner er med i samarbejdet om udarbejdelsen af et politisk forslag til en genåbningspakke. Ordningen sikrer, at dansk kulturliv fortsat vil kunne levere kunst og kultur på højt niveau på trods af de restriktioner, kulturlivet stadig oplever grundet corona-virus.


Afstand mellem koncertpublikum er målt op, tiltag til at undgå kødannelse sat i værk, og håndspritten står klar ved hver indgang. De danske orkestre og ensembler lever op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger og åbner sikkert op for publikum i denne tid. Men myndighedernes restriktionerne betyder også, at den levende musik er nødsaget til at sætte færre billetter til salg. Færre billetter betyder færre penge i kassen. Og når antallet af publikum skal reduceres kan hertil tilføjes fald i indtægter fra salg af merchandise, barsalg mv.

De danske orkestre og ensembler har sat sig klar i koncertsalene og øver nu sammen for at være klar til at byde publikum velkommen til store musikalske oplevelser, intimt nærvær og fordybelse uden skærm og forstyrrelser. Sæsonen 2020/21 er sat i gang, og billetsalget er startet. Publikum har igen mulighed for glædes ved live musik på allerhøjeste niveau hos deres lokale ensemble og orkester. At det har været savnet, er der ingen tvivl om. Ligesom der heller ikke er tvivl om, at det især har været kulturen, der har givet os håb og sammenhold de sidste måneder.

Vores medlemmer er glade for at kunne åbne op for musikken nu, men restriktionerne sætter en begrænsning på antallet af publikum, og det vil medføre et tab af indtægter. Det er potentielt flere hundrede arbejdspladser – bare hos den levende musik – som er på spil, når det økonomiske grundlag bliver usikkert. Det gælder ikke bare den levende musiks fastansatte musikere og personale, men også freelancere, solister, m.fl.

De nuværende kompensationsordninger har været en god håndsrækning til et meget trængt, professionelt kulturliv. Med udsigten til at disse snart udløber, og kulturlivet stadig må opretholde restriktioner, er det vores ønske, at der politisk tages hånd om kulturlivets udfordringer den kommende tid – så også det lokale ensemble overlever den næste sæson. Kulturlivet er ikke igennem corona-krisen endnu. Og det vil da være ærgerligt, at de første håndsrækninger skulle være spildte, hvis orkestrene og ensemblerne må lukke grundet fortsatte corona-restriktioner.

Den levende kultur kan nemlig noget helt exceptionelt. Den giver oplevelser, du glæder dig til; oplevelser, du udfordres af; og oplevelser, du husker længe efter, du er trådt ud af salen.

Forslaget, som DEOO er med i arbejdet omkring, omhandler en fornuftig økonomisk genåbningspakke, der sikrer, at kulturlivet kompenseres for tabte indtægter. Ved at se tilbage på foregående sæsoner kan et tab for denne sæson udregnes. Intet er skåret i granit og de deltagende kulturorganisationer åbner for dialog omkring udformningen af pakken. Det foreslås, at genåbningspakken løber de næste 12 måneder. Målet er ikke at overkompensere kulturlivet økonomisk, men at sikre den professionelle kulturs fortsatte overlevelse i en tid, hvor corona-restriktionerne stadig rammer denne branche. Målet er at give kulturen mulighed for fortsat at udvikle sig.

DEOO samarbejder med flere af kulturlivets organisationer, herunder Dansk Teater, Danske Biografer, Dansk Live og Danske Koncert- og Kulturhuse om et politisk forslag til en genåbningspakke for kulturlivet.


Læs kronikken om forslaget i Jyllands-Posten her. Kun for abonnenter.


Fotograf: renejeppesen.dk


Komentáře


Komentáře byly vypnuty.
bottom of page